חוק ההעתקות הפרטיות - חזון מול מציאות
מאז סוף שנות ה-80 הכירו מדינות אירופה בזכותם של אמנים – יוצרים, מבצעים ומפיקים – לקבל פיצוי הוגן בגין העתקות פרטיות של יצירותיהם לצרכים אישיים וביתיים. הפיצוי הזה, שנקרא "גמול בגין הקלטות ריקות", נגזר מהעובדה שללא תשלום עבור צריכה, בעלי הזכויות נפגעים כלכלית – פגיעה המחייבת תיקון.
לעומת זאת, בישראל נחקק החוק הרלוונטי רק בשנת 1996 – ורק התקני אנלוג ישנים שכבר חלפו מהעולם: קלטות טייפ, קלטות וידאו ומכשירי הקלטה ביתיים זיכו את המבצעים בפועל בפיצוי. אף אחד לא טרח לעדכן את הפיצוי כך שיכלול תקליטורים לצריבה, דיסק-און-קי, כרטיסי זיכרון, נגני MP3, סמארטפונים, ממירים מוקלטים ושאר המכשירים שבאמצעותם משתמשים היום בהקלטות. כתוצאה מכך, במשך עשורים שלמים, עשרות אלפי מבצעים בישראל נותרו ללא פיצוי על השימוש החופשי שנעשה בביצועים שלהם.
לא תמיכה – זכות!
חוק ההקלטות הריקות קובע כי הממשלה תשלם לבעלי הזכויות פיצוי שנתי, אך בפועל – סכום הפיצוי שנקבע בשנת 2005 היה מגוחך: 1.5 מיליון ש"ח בלבד לכלל חברות התמלוגים – סכום שאינו משקף אפילו שבריר מהשימוש בפועל. גרוע מכך – מאז 2005 לא התכנסה עוד הוועדה שהייתה אמורה לעדכן את הסכום. מאז 2019, אף לא הסכום ההיסטורי שולב בתקציב.
למרבה הצער, בשנת 2021 ניסו משרדי הממשלה להמיר את הפיצוי הקבוע בחוק ל"מבחני תמיכה" – כלומר, להפוך את בעלי הזכויות ממי שיש להם זכות חוקית, ל"נתמכים" שתלויים בחסדי המדינה. אשכולות לא קיבלה זאת.
אשכולות נלחמת – ובג"ץ איתנו
באוקטובר 2021 הגשנו עתירה לבג"ץ בדרישה ברורה:
✅ לבטל את מבחני התמיכה
✅ להחזיר את הפיצוי לקדמותו על פי חוק
✅ להקים ועדה מקצועית חדשה שתבחן את הפיצוי על בסיס ההתפתחות הטכנולוגית
✅ ולשלם רטרואקטיבית את ההפרשים עבור כל השנים האבודות
העתירה, שנכתבה והוגשה על ידי עו"ד ברק בר-שלום בשם אשכולות, התקבלה באופן כמעט תקדימי: הממשלה הודיעה לבית המשפט העליון כי היא מקבלת את עמדתנו, וכי תפרש את המונח "קלטת" שבחוק באופן מרחיב, כך שיכלול גם אמצעי הקלטה דיגיטליים מודרניים.
הישג חסר תקדים למבצעים בישראל
המשמעות היא אחת: אמני ישראל צפויים לקבל מיליוני שקלים בשנה כפיצוי חוקי, קבוע ומעודכן – בזכות מאבק ציבורי, משפטי וערכי שראשיתו בעוול משנות ה-90, וסופו בתיקון אמיתי.
נכון להיום, הוועדה הבינמשרדית שהתבקשה לעדכן את מנגנון הפיצוי כבר התכנסה, ואנו באשכולות, יחד עם כלל הארגונים הרלוונטיים, מלווים את עבודתה בליווי צמוד של כלכלנים, משפטנים ואנשי מקצוע בכירים – כדי לוודא שהפיצוי שייקבע סוף-סוף ישקף את המציאות של עולם ההקלטות במילניום הנוכחי.
אנחנו כאן, ונמשיך להיאבק
המאבק הזה הוא עדות למה שאנו באשכולות רואים כשליחות: לא להסתפק במצב הקיים, לא להרכין ראש מול עוול היסטורי, ולפעול – משפטית, ציבורית ותקשורתית – עד שהאמנים המבצעים יקבלו את מה שמגיע להם כחוק.