
בשורה חשובה לאמנים המבצעים והיוצרים בישראל עם כניסתו לתוקף של תיקון והארכת תוקף זכויות מבצעים ויוצרים בישראל
.לפני תיקון זה הגנת זכויות מבצעים נמשכה כ-50 שנים, שלאחריהן הופקעו זכויות המבצעים מהאמן המבצע. תקופה זו קצרה באופן משמעותי מתקופת ההגנה שחלה על ספרים, יצירות אומנות וסרטים.
הסיבות ליצירת החוק הן שתקופת ההגנה הקצרה גרמה לפגיעה במתן תגמול למבצעים ותיקים שכבר עברו את תקופת ההגנה ועדיין פעילים כמבצעים .
כמו כן, אורך תקופת ההגנה לפני התיקון הראוי לא כיסה את כל ימי חייו של המבצע ולכן הוא יכול למצוא את זכויותיו מופקעות ממנו בטרם עת. זכויות שמקנות לו הכנסה גם בזמנים שההופעות מתמעטות, דבר שקורה לעת זקנה לאמנים רבים.
שייקה לוי שלנו בראיון למאקו שופך אור על תהליך החקיקה לו הייתה שותפה אשכולות ולחשיבותו הרבה לאמנים המבצעים
"תשלומי התמלוגים למפיקים ולמבצעי היצירות מהווים את הפנסיה שלהם. ככל שאנו מתבגרים והגיל עושה את שלו, באופן טבעי פוחת מגוון אפשרויות התעסוקה של המבצע, מאחר ומזמינים אותו פחות להופיע עד שהוא נאלץ להפסיק לחלוטין את הופעותיו."
"אך עם זאת, הקהל עדיין נהנה מלשמוע ולצפות בו באמצעי המדיה השונים. תשלומים אלו הם מה שנשאר לו מהיצירות שלו, מזיעת אפו לאורך כל שנות עבודתו. להשאיר את המצב כפי שהוא היום, כשהחוק מגן על המבצעים והמפיקים במשך 50 שנה בלבד ומותיר אותם לעת זקנה ללא מקור פרנסה, משמעו לגזול את פת לחמם, לא פחות מכך. באופן אישי, אני מאמין כי מן הראוי שלכל הפחות ישוו את משך ההגנה שהחוק מקנה למבצעים ולמפיקים להגנה להם זוכים היוצרים".
"לאחרונה התקיימה ועידה בבייג'ין שעסקה בנושא זכויות המבצעים", לוי מספר. "המשלחת האמריקאית כללה בין היתר את השחקנית מריל סטריפ והשחקן חוויאר ברדם, שאמר כי 'ברגע שהשחקן הראשון הוריד את המסכה הוא הופך להיות היוצר של הביצוע."
"אני מאמין כי אין חשוב יותר מהמבצע להצלחת היצירה, הוא היוצר של הביצוע.
מגירותיו של פשנל (אברהם דשא) היו מלאות במכתבים של אנשים שביקשו כי הגשש יבצע את המערכונים שכתבו. תוכן היצירה חשוב כמובן להצלחתה, אך אפילו חשובה יותר היא זהותו של המבצע. כך גם לגבי המפיק – חברת התקליטים שלוקחת צעיר אנונימי, שטרם הוכיח את עצמו בתעשייה, מספקת לו אמצעים ומטפחת אותו על מנת שישגשג כאומן. המפיק הוא החולייה מהחשובות ביותר שיש ליצירה, החוק כפי שהוא היום לא מגלם זאת לצערי".
חוק הארכת תקופת זכויות היוצרים בתקליט וזכויות מבצעים אושרה בקריאה שניה ושלישית בכנסת ללא מתנגדים.