אמניות ואמנים יקרים
לפני מעל לארבע שנים קבוצה של בעלי מניות, יחד עם שח"ם פתחו בהליך משפטי מול חברת אשכולות – שמטרתו שינוי פני אשכולות ושיפור הממשל התאגידי בה.
לאחר שאמ"י הצטרפו למהלך החל שיתוף פעולה ודיאלוג עם גורמים בתוך החברה, נחתם הסכם בין הצדדים ששינה את פני החברה מן הקצה לקצה מבחינת השקיפות והממשל התאגידי –
- שינינו את תקנון החברה מן היסוד והוא מפורסם לכל דורש באתר החברה.
- החברה מינתה מבקר פנים הפועל בהתאם לחוק הביקורת הפנימית.
- פתחנו את האסיפה הכללית ואנו מצרפים מדי שנה עשרות חברים חדשים לאסיפה הכללית.
- הנהגנו בחירות דמוקרטיות לדירקטוריון החברה – כל ארבע שנים.
- נוספו לדירקטוריון החברה דירקטורים חיצוניים.
- אנו מפרסמים את הנתונים הכספיים של החברה לכל דורש באתר החברה.
- הסדרנו את פעילות ועדת התמלוגים ואת ועדת הערר.
- אנו מפרסמים באופן שקוף את מפתח התמלוגים של החברה ואת החלטות ועדת התמלוגים.
- הסדרנו באופן שקוף ומקצועי את התמיכות באיגודים המקצועיים.
- הסדרנו את פעילות קרן הסיוע לאמנים נזקקים, ייסדנו ופרסמנו קריטריונים לבקשות ופתחנו את האפשרות קבל סיוע לכלל האמנים המבצעים החברים באשכולות.
- פנינו לבית המשפט וקיבלנו אישור לחלק כספי עבר אשר צבורים בקופת החברה – וכך עשינו.
- החלפנו את דירקטוריון החברה ואת מנהליה במנהלים חדשים ורעננים.
כפי שתראו בלינקים אשר צירפנו, ההסכמות אליהם הגענו בהסכם הגישור לא נשארו על הנייר כולם מומשו – הלכה למעשה!
השופט חאלד כבוב, אשר מכהן היום כשופט בית המשפט עליון, אף כתב בפסק הדין באותו הליך –
"אין חולק כי הסדר הגישור הביא תועלת של ממש לציבור האמנים המבצעים בכללותו… מצב הדברים במשיבה נכון להיום… מהווה כשלעצמו שיפור משמעותי לעומת המצב הקודם ששרר במשיבה מזה שנים רבות"
במסגרת אותו ההליך, אחת הטענות אשר הועלו על ידי שח"ם היא כי אשכולות צריכה להיות "חברה לתועלת הציבור" (חל"צ), כאשר במסגרת ההסכם שנעשה הגיעו הצדדים למסקנה כי ההתעקשות על הפיכת אשכולות לחל"צ הוא מיותרת כיוון שהיא מסכנת את החברה בהיבטים אחרים ומנגד התקנון החדש אשר אושר לחברה מטיל על החברה, כבר עכשיו, חובות שקיפות, מנהל תקין וממשל תאגידי – מחמירות בהרבה מאלו המוטלות על חברה לתועלת הציבור.
לאחר מכן משרד המשפטים החליט לבצע רישום כפוי של אשכולות כחברה לתועלת ציבור. לאחר שדירקטוריון אשכולות התייעץ עם בעלי מקצוע ומומחים בעניין (לרבות רשם העמותות לשעבר) הוא הגיע למסקנה כי הפיכת החברה מחברה פרטית לחל"צ עלולה לפגוע בחברה ובציבור האומנים המבצעים ממגוון סיבות, שעיקרן –
- הגבלת האפשרות של החברה לפעול כחברה מסחרית לכל דבר ועניין ששוקלת אך ורק את האינטרסים הכלכליים של חבריה ומיוצגיה.
- היא מפלה לרעה את החברה אל מול חברות תמלוגים אחרות בישראל (אקו"ם, תל"י, הפי"ל והפדרציה) – אשר הן הלכה למעשה – חברות פרטיות לכל דבר ועניין ומולם רשם ההקדשות לא נקט בהליך דומה.
- שינוי הסיווג של אשכולות לחל"צ עלול לגרום להפחתה משמעותית בתמלוגים שהאמנים המבצעים יקבלו לידיהם ביחס לתמלוגים שיקבלו לו החברה תישאר חברה פרטית, תוך פגיעה אנושה באמני ישראל.
אנו מדגישים כי לא זו בלבד שאשכולות אינה מתנגדת לחובות השקיפות המוטלות על חל"צ, אלא שהיא אימצה חובות אלה לתקנונה, ואף קבעה בפועל סטנדרטים של שקיפות גבוהים יותר.
לאור זאת הגישה לפני מספר חודשים חברת אשכולות עתירה כנגד ההחלטה להפוך אותה לחל"צ, עתירה שנדחתה לאחרונה על בית המשפט המחוזי.
בימים אלו לומד דירקטוריון החברה את פסק הדין, את האפשרויות העומדות בפניו, ובכוונתו לערוך התייעצות נוספת עם מומחים בתחום תוך שלנגד עיניו מטרה אחת בלבד – טובתם של האמנים המבצעים.